Σε τυλίγουν, στην εποχή μας, σε μια κόλλα χαρτί; Ο Κώστας Σειρηνίδης το πίστευε ακράδαντα. Παλιός στρατιωτικός και κομμουνιστής, παθιασμένος αναρχικός αργότερα, έφυγε από έμφραγμα την επαύριο της σημαντικότερης καταγγελίας της ζωής του.
Την κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αφορά την προφυλάκιση του γιου του Αρη. Εκεί επισημαίνει τις χτυπητές αντιφάσεις μιας υπόθεσης η οποία παρουσιάστηκε από αστυνομία και ΜΜΕ ως… θρίαμβος του DNA.
Ο 34χρονος αναρχικός Αρης Σειρηνίδης κατηγορείται ότι ήταν ο άγνωστος με το σομπρέρο ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο πυροβόλησε κλούβα των ΜΑΤ και τράπηκε σε φυγή.
Τότε στη ΓΑΔΑ δεν θεώρησαν σοβαρό το περιστατικό. Η υπόθεση ανασύρθηκε τον περασμένο Μάιο, λίγες μέρες μετά τη σύλληψη του Σειρηνίδη. Αστυνομικοί τον είχαν εντοπίσει κατά τη διάρκεια ερευνών για ληστεία σε πολυκατάστημα. Ακολούθησαν δημοσιεύματα των ΜΜΕ, στηριγμένα σε «αστυνομικές πηγές», που επιχειρούσαν να τον εμπλέξουν.
Αφού δεν τα κατάφεραν, τον κατηγόρησαν για «αντίσταση από άτομο που οπλοφορεί και παράνομη οπλοκατοχή». Την 5η (!) μέρα της κράτησής του απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Καθώς ετοιμαζόταν να αποχωρήσει, ένας νέος φάκελος έκανε την εμφάνισή του. Αφορούσε το ξεχασμένο περιστατικό του τύπου με το σομπρέρο. Οι αρχές ταυτοποίησαν DNA που βρέθηκε σε ιατρική μάσκα με εκείνο που πήραν από τον Σειρηνίδη εν αγνοία του και χωρίς να ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία. Τη μάσκα παρέδωσε ένας αλλοδαπός στο ειδικό συνεργείο των αστυνομικών που έψαχναν για ευρήματα.
Στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι έπεσε από ένα άτομο ύψους περίπου 1,85, με μακρύ παντελόνι και μακρυμάνικη μπλούζα.
Σομπρέρο και σαγιονάρα
Ωστόσο, στις περιγραφές τους οι αστυνομικοί που καταδίωξαν το δράστη αναφέρονταν σε άγνωστο άνδρα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Είχε ύψος 1,60-1,65, φορούσε πλατύγυρο μεξικάνικο καπέλο (σομπρέρο), βερμούδα ανοιχτού χρώματος και κοντομάνικο μπλουζάκι (και για ορισμένους φορούσε σαγιονάρες). Η συγκεκριμένη περιγραφή περιλήφθηκε στο σήμα που έλαβαν οι αστυνομικές δυνάμεις που κύκλωσαν για έρευνες την περιοχή.
Στην καταγγελία του ο Κώστας Σειρηνίδης ζητούσε την εξαίρεση του ανακριτή της υπόθεσης. Αναρωτιόταν πώς ο κρατικός λειτουργός βρίσκει «απολύτως λογικό» ότι ο δράστης που πυροβόλησε βρισκόταν ανάμεσα στους αστυνομικούς και τον αλλοδαπό αλλά στις περιγραφές τους αναφέρονται σε άτομο με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Περιέργως οι αστυνομικοί «ανέβασαν» το ύψος του, στη δεύτερη κατάθεση που έδωσαν δέκα μήνες μετά το γεγονός. «Αν είναι δυνατόν ο ειδικά εκπαιδευμένος αστυνομικός για περιγραφή υπόπτων να βρίσκεται πέντε μέτρα από τον καταδιωκόμενο και να πέφτει έξω 20-25 εκ. στο ύψος… Είναι απορίας άξιο πώς ο ανακριτής φαίνεται να καλύπτεται από τέτοιες φτηνές εξηγήσεις» γράφει στην αναφορά του ο Κ. Σειρηνίδης.
Στην επίμαχη μάσκα δεν βρέθηκε μόνο DNA του γιου του αλλά και τουλάχιστον ενός ακόμα ατόμου. Την πληροφορία περιέχει ένα έγγραφο που άρχικα ήταν άφαντο -άγνωστο γιατί- από τη δικογραφία που έδωσε ο ανακριτής στον κατηγορούμενο.
Σύμφωνα με τον Κ. Σειρηνίδη, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του 34χρονου, «ο οποίος χωρίς να γνωρίζει το τεκμήριο αυτό -όπως άλλωστε και οι δικηγόροι του- αναφέρεται σε μάσκες που ο ίδιος είχε πάρει από άλλα άτομα και μάσκες που είχε δώσει σε τρίτους (συνεργεία αφισοκόλλησης και εγγραφής συνθημάτων με σπρέι). Γιατί αυτή η τόσο ενισχυτική ένδειξη αθωότητας δεν ελήφθη υπόψη από τον ανακριτή δεδομένου ότι γνώριζε την ύπαρξή της και δεν την ανακάλυψε “τυχαία” όπως οι δικηγόροι;»
Πάντως οι δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για «επιτυχία των αρχών μέσω της βιοτεχνολογίας». Στηρίχθηκαν στις ανακοινώσεις της αστυνομίας η οποία -μεταξύ άλλων- παρέλειψε να αναφέρει την ύπαρξη ενός επιπλέον αυτόπτη μάρτυρα: εκείνου που υπέδειξε στους αστυνομικούς τον αναπτήρα που έπεσε από τον «τρελό με το σομπρέρο». Τι κι αν στο συγκεκριμένο πειστήριο δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα ή DNA του Α. Σειρηνίδη; Η «μάσκα» κρίθηκε περισσότερο σημαντική, ασχέτως αν δεν την είδαν να πέφτει από τον άγνωστο δράστη οι αστυνομικοί.
«Μήπως θα ήταν καλύτερο να μας έλεγαν ωμά “Ναι, κύριε, σας κρατούμε σε ομηρία γιατί επιμένετε σ’ αυτούς τους καιρούς να παραμένετε άνθρωπος και να διεκδικείτε την ανθρωπινότητά σας”;» αναρωτιέται στην αναφορά του ο Κ. Σειρηνίδης.
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ
Πηγή: Ελευθεροτυπια