Κείμενο-καταγγελία Χ. Στρατηγόπουλου

Το παρακάτω γράμμα το έγραψε ο Στρατηγόπουλος Χρήστος στις φυλακές Άμφισσας στις 9-10-09 και στάλθηκε συστημένο στον υπουργό δικαιοσύνης κο Χ. Καστανίδη:

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Είμαι ένας αναρχικός κρατούμενος στις φυλακές Άμφισσας όπου έφτασα πρόσφατα. Προφανώς κατανοείτε ότι σήμερα εγώ έχω τόση σχέση με τον σοσιαλισμό όση και εσείς με τον αντιεξουσιασμό. Σας το λέω αυτό διότι μόλις χθες άκουσα από κάποιο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων ότι ο κος Γιώργος Παπανδρέου προέτρεψε τους νέους υπουργούς του: «να συμπεριφερθούν σαν αντιεξουσιαστές απέναντι στην εξουσία».

Προσωπικά υπήρξα πάντοτε υποστηρικτής των συγκεκριμένων πράξεων και όχι αντίθετα των αφηρημένων λόγων. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη φυλακή και όχι φυσικά λόγω της ιδεολογίας μου.

Δεν θα ήθελα να σας κουράσω άλλο περισσότερο με τα λόγια μου, αξιότιμε υπουργέ της δικαιοσύνης. Σας λέω ευθέως όμως ότι αν μου δίνονταν προσωπικά η δυνατότητα να αποφασίσω για το σύστημα των φυλακών, θα τις κατέστρεφα εντελώς ή τουλάχιστον θα τις έκλεινα. Διαθέτω προσωπικά τη δυνατότητα να ονειρεύομαι διαφορετικούς τρόπους κοινωνικής απόδοσης της λεγόμενης δικαιοσύνης. Δεν φαντάζομαι ούτε κατά διάνοια ότι εσείς θα είστε ποτέ σε θέση να υποστηρίξετε παρόμοιες αποφάσεις όσο αφορά το σύστημα των φυλακών.

Παρ’ όλα αυτά, σας πληροφορώ, αν δεν το γνωρίζετε, ότι οι ελληνικές φυλακές και ειδικότερα αυτή της Άμφισσας που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, απέχει ακριβώς ένα βήμα από τα ναζιστικά λάγκερ ή από τα αντίστοιχα στρατόπεδα συγκέντρωσης που υπήρξαν κάποτε  στις λεγόμενες χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Μιά επίσκεψή σας ως νέος υπουργός της δικαιοσύνης, είμαι σίγουρος ότι θα ήταν ικανή να σας πείσει περί του λόγου μου το αληθές.

Κλείνοντας θέλω να σας απευθύνω μια τελική ερώτηση: Τι σκοπεύετε να κάνετε για τις σημερινές συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές κύριε υπουργέ; Θα συνεχίσετε να στοιβάζετε τους ανθρώπους σαν τα ποντίκια μέσα σε αυτές ή είστε μήπως ικανός να διαμορφώσετε δεν λέω ανθρώπινες αλλά πιό αποδεκτές συνθήκες κράτησης για όλους τους φυλακισμένους; Γνωρίζετε ίσως ότι τα ίδια τα όργανα του δικού σας νόμου αποκαλούν τη συγκεκριμένη αυτή φυλακή της Άμφισσας, κρεματόριο;

Με πολύ περίσκεψη

Χρήστος Στρατηγόπουλος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *